Interview met componist Daan Manneke

Daan Manneke is mijn nieuwe lijdend voorwerp voor een interview in opdracht van tijdschrift Nieuwe Koers.  Al meerdere malen heb ik hem voor de radio mogen interviewen.

Daan is nog altijd heel actief als componist. Onlangs ging een werk van hem in première in het Concertgebouw. Op de website van het Radio Philharmonisch zegt hij het volgende: ‘Arthur Rimbaud is een van mijn favoriete dichters. Het gedicht Aube heeft iets visionairs, vindt Manneke. Het beschrijft de wandeling van een kind naar de dageraad, de zonsopkomst, het licht. Je zou het ook kunnen zien als een wandeling over de weg van het leven. Bij de beschrijving van zijn compositie Aube gebruikt Daan Manneke telkens het woord ontplooiing. De ontplooiing van het licht, de ontplooiing van het leven, de ontplooiing van zijn muziek.

Je kan het werk terugluisteren op de radio 4 site. Het is een meeslepend werk geworden. Het stuk is terug te luisteren op http://www.radio4.nl/luister-concerten/concerten/5843/ntr-zaterdagmatinee-koortsachtige-gloed

Het interview met Daan gaat over het proces van het componeren. Hij wordt dit jaar 78 en componeert al 60 jaar. Leidraad in het interview is The Seven Last Words, een werk dat al weer enige jaren oud is.