Research voor Arvo Pärt filmdocumentaire

Samen met filmmaker Paul Hegeman werk ik aan een filmdocumentaire over Arvo Pärt. Paul schrijft hier zelf over op zijn website:

HET WONDER VAN ARVO PÄRT (documentaire)

”Hoe valt te verklaren dat zo’n eigenzinnige man die bij voorkeur in de luwte werkt, wars is van elke publiciteit en wiens muziek verre van modieus is en zijn klankidioom haalt uit heel uiteenlopende bronnen, uitgegroeid is tot de populairste en meest vertolkte componist van onze tijd? Wat is het toch met de muziek van Arvo Pärt dat ze zoveel mensen waar ook ter wereld maar wonderlijk genoeg vooral in ons eigen land diep weet te beroeren? Er is geen kunstenaar nog in leven waarvan het werk zo’n immense invloed en zo’n mate van diepgang heeft.”

Arvo_Pärt

Zelf ben ik al lang gefascineerd door deze persoon. In eerste instantie door zijn muziek, later ook door zijn politieke engagement, zijn spiritualiteit en zijn fascinatie voor stilte. Ik heb veel over hem gelezen, over hem geschreven en zelfs premières van zijn werk live bijgewoond in Estland. Voor deze documentaire heb ik veel research gedaan, contacten gelegd in binnen- en buitenland en samen met Paul gewerkt aan de synopsis. We hebben allerlei ensembles van naam bereid gevonden mee te werken. Cappella Amsterdam werkt mee, net als Amsterdam Cello Octet, Sinfonietta Amsterdam, Noordnederlands Orkest etc. Belangrijke musici werken mee zoals dirigent Tonu Kaljuste, pianist Ralph van Raat en violist Candida Thompson.